Valg av størrelse på hullkorn ved feltskyting

Merkelapp Bakgrunnsinformasjon
0

Hullkornet er en viktig del på geværet, og hensikten med hullkornet er å hjelpe skytteren til å sentrere på blinken. Under ser vi en perfekt sentrert sikte-situasjon;

image

Vi ser helt klar hvordan alt er i “sirkel i sirkel i sirkel” hvor den uklare svarte ytterkanten her representerer diopteret bak, hullkornet (markert med pil) og selve blinken i mitten.

Diopter effekten

Om ikke skytteren har problemer med øynene sine, slik som skjeve hornhinner, så kan han eller hun oppleve “diopter effekten”! Dette er et optisk fenomen som kun skjer når vi nettopp har “sirkel i sirkel i sirkel”, og effekten oppleves som at blinken plutelig kommer mye nærmere (eller “zoomer” inn) ! I det sekundet man ikke har 100% sentrering, zoomer siktebildet tilbake til normalen. Når man ikke lenger skvetter av diopter effekten, kan man aktivt bruke den som indikasjon på avtrekkstidspunkt! Merk at størrelsen på diopter-hullet på baksiktet også betyr noe om du kan oppleve diopter effekt eller ikke. Mange mener at bak-hullet ikke må være større enn 1,2 mm.

Hullkornet optimale størrelse avhenger av skytterens øyne. Noen liker store hullkorn, for da blir det “mer hvitt rundt svarten”, mens andre synes det skal være lite hvitt mellom hullkorn og svarten. Standard hullkorn størrelse er 3,8 mm.

På feltskyting oppleves ofte felt-figurene som hakket mindre enn svarten på bane-skiven.

image

Derfor velger mange skyttere å bytte hullkorn til mindre størrelser ved feltskyting. Hullkorn finnes i mange forskjellige størrelser, hvor både størrelsen på selve hullet, og tykkelsen på “godset” rundt kan variere. Hull-størrelsen står ofte angitt på den største “flappen”;

image

Legg merke til at flappene er av forskjellig størrelse, noe som hindrer deg i å plassere hullkornet feil i forsiktet. Gods størrelsen er ofte rundt 1 mm. I eksempelet ovenfor er hullkornet “monternt” på en horisontal stolpe. Du kan også få hullkorn som “balanserer” på en stolpe, slik som vist under;

SNAGHTML10a7bc9[4]

Du får hullkorn fra typisk 2,6 mm til 5,8 mm.

Ofte velger skyttere de minste hullkorn-størrelsene fra rundt 2,8 mm til 3,2 mm.

Rekrutt, Eldre Rekrutt og Junior skyter alle såkalt fin-felt på fast avstand - 100 meter. I den sammenhengen handler alt om best mulig sentrering.

Når man blir klasse-skytter (klasse 3-5) skytes det såkalt grov-felt og avstanden varierer tildels kraftig. Avstandene er ofte heller ikke kjent, og da er skytteren avhengig av å vurdere avstanden selv. Hullkornet kan hjelpe til her. Om du eksempelvis har et hullkorn som er så lite at du opplever at en liggende stolpe er “kant i kant” inne i hullkornet på 100 meter, så kan du vurdere avstanden ved å se hvor mange liggende stolper du får plass til på en vilkårlig avstand. Får du plass til akkurat to stk, ja da er avstanden ca. 200 meter. Dette er med andre ord forskjellig fra skytter til skytter, og det er viktig at du prøver selv for å finne din hullkorn-størrelse. Dette er forøvrig samme prinsipp som jegere benytter. Når et voksent rådyr fyller kikkertsiktes innerkors, betyr det eksempelvis at dyret er på 75 meter.

Kommentarer

Gravatar Image1 - Hei.
Dette var kjekt og vite da Junior snart skal ut og skyte Finfelt.
Har dere tips om hvilken hulkornstørelse han bør bruke?
Han skyter med Sauer 200 str junior.
Bør han bruke korn av metall eller hulkorninsats slik at han kan bruke plastkorn?

Håper på svar om dette.

Legg igjen en kommentar

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)

Merkelapper