Bobs våpenpusse-tips!

Merkelapp Bakgrunnsinformasjon
0
Oppdatert 14.5.2014: Kurt Erik Bekkevold i Skytterlinken har laget noen flotte videosnutter som viser puss og vedlikehold. Sjekk kanalen hans på Youtube her. Blandt andre kan du se Hvordan bytte pipe/løp på Sauer 200 STR, Hvordan pusse geværet, Hvordan vatre fremsiktet før feltsesongen, Rensing av dioptersikte. I tillegg har jeg skrevet artikkelen Hvordan demontere et Sauer kal. 22 sluttstykke - og montere shims.

I all gleden over å skyte er det fort gjort å glemme en veldig viktig detalj: Puss og stell av våpenet vi bruker!

Ved å kunne adskille våpnet i sine elementære deler, og sørge for at det er pusset og i topp stand, vil jeg påstå at du foruten bedre presisjon og funksjon, også opplever større glede ved å ha våpnet.

De aller fleste skyttere  har allerede opplevd symptomene på dårlig våpenpuss. Eksempler på dette er klikk, patronen vil ikke ut av kammeret eller skyting, ny patron vil ikke inn osv.

Det finnes forskjellige tanker om våpenpuss, og dere vil sannsynligvis høre varianter før eller siden. Noen mener at puss er veldig viktig og utfører det etter hver skyting, mens andre påstår at de aldri pusser – og våpenet er fremdeles like presist! Svaret er som alltid – et sted i mellom! Det er fler faktorer som spiller inn. Skyter man bare inne, eller er man ute også og utsetter våpen for regn eller snø? Hvilket kaliber skyter man med, 22LR eller 6.5? Skyter du mye? Går det lang tid mellom hver skyting? Hvordan lagres våpen mellom hver skyting?

Min prosedyre

1) Et pusset våpen fungerer bedre rent mekanisk. Spesielt gjelder dette sluttstykket, og uthenting av avfyrt patron. Et rent sluttstykke vil dessuten gli bedre og lade-bevegelsen vil ikke forstyrre skytestillingen mer enn nødvendig. Børsemaker Hans Kristian Wear (Skytterkongen fra Landsskytterstevnet 2012!) påpeker også at selve avtreksmekanismen etterhvert bør renses, gjerne en gang pr. år. 22LR fetter mye!

2) Våpen bør pusses etter hver skyting. Skyter du med kal. 6.5, bør du pusse like etter skyting, mens løpet er varmt. Et godt tips her er å bruke Bore-Snake, et slags "pussetråd" med bronsebørster. Lett å ha med, og lett å bruke! Pass på at du trekker snoren rett ut av løpet, slik at du ikke skader kroningen (ytterenden på løpet der prosjektilet kommer ut).

A picture named M2
Bore-Snake!

3) Ved lagring, ha en tynn oljefilm på alle metall-deler. Om det går lang tid til neste skyting, skal alle metall-deler ha et tynt olje-lag. Med lang tid menes mer enn 14 dager.

4) Tørrpussing før skyting! Før du skyter med våpen, skal det være “tørrpusset”, slik at det ikke er olje igjen i løp eller på sluttstykke.

Fremgangsmåte for puss av våpen etter skyting

1) Ta ut sluttstykke. Sauer-sluttstykket bør ikke adskilles uten kunnskap! Anschutz-sluttstykkene er enklere.

2) Gjør rent alle deler for synlig smuss. Tørr av våpen om det har vært utsatt for regn/snø.

3) Våpenolje. Ved puss bruker vi våpenolje, som eksempelvis “Super 1”.

 A picture named M3

Merk at det finnes mange forskjellige merker og varianter. Noen sverger til det ene, noen til det andre.

Husk at olje renner veldig lett, og vi ønsker ikke at oljen skal renne ut av løpet “baklengs” og ned i kammer, magasin og avtrekksmekanisme. Jeg synes derfor det smart med et våpenstativ av denne storten (mitt heter MTM);

A picture named M4
MTM Portable Rifle Maintenance Center
 
I et slikt stativ vil all olje renne ut av løpsmunningen, og det er OK!

4) Pussing av løp foregår med pussestang samt to forskjellige typer pusseutstyr. Aller helst bør du også ha en pusseguide. Dette er en plastdings som føres inn i sluttstykkes plass, og som sørger for at det er enklere å føre inn pussestokken samt hinder at smuss og olje blir med tilbake til magasin og avtrekksmekanisme. Den kan eksempelvis se slik ut;

A picture named M5

Under ser du pusseguiden på plass i en Sauer;
A picture named M6

 
5) Bronsebørste. Når du har skutt 2-300 skudd med 22LR brukes bronsebørste. Skyter du med kal. 6.5 begynner du med bronsebørste hver gang!

 A picture named M7

Bronse er et svakere metall enn stål, og skader derved ikke selve løpet. Bronsebørsten fuktes godt med olje og pussestangen føres igjennom løpet fra kammeret mot munningen på løpet. Alltid kun én vei.

Årsaken til dette er at vi ikke må skade “kroningen” på løpsmunningen.

A picture named M8 

Dette området er presisjonsslipt og særdeles viktig for at kruttgassene som presser prosjekttilet ut, fordeles jevnest mulig. Om vi får skadet kroningen, vil gassene presse ujevnt, og prosjektil presses til en side.

6) Pussepropper/filler. Etter hver skyting brukes pussepropper/pussefiller.

 A picture named M9
Pussepropper

Løpet skal settes godt inn med olje, slik at den får “godgjort seg” og løst opp mest mulig kruttslam og avleiringer. Dynk derfor de 3-4 første proppene i olje, og før pussestangen rolig igjennom løpet fra kammer mot munning. Med pussepropper/filler er det ikke fullt så farlig å pusse litt fram og tilbake, så lenge proppen/filla ikke kommer ut igjennom munningen! Om det skjer – ikke trekk propp/fille inn i løpet igjen! Jeg synes det er greit å tenke at “nå skal løpet settes godt inn med olje””.

Bruk 3-4 godt våte propper. La så løpet stå å godgjøre seg mens du pusser kammeret og sluttstykket.

7) Puss kammeret. Bruk gjerne en pussefille med litt olje på. Vær spesielt oppmerksom på overganger hvor kruttslam kan feste seg. Med andre ord er det viktigst å være nøye nær kammeret hvor patronen er!

A picture named M10
Kammeret i en Sauer med 22LR løp

8) Puss sluttstykket. Vær spesielt nøye ved stempelbunnen (den delen som er i kontakt med patron ved avfyring, hvor tennstempel kommer ut) og utdragerne

A picture named M11 
Ovenfor ser du utdragerne (eng “ejector”) på et Sauer sluttstykke. Utdragerne er små “haker” og er fjærbelastet. De griper om patron-enden når patronen er i kammeret. Det er disse som er “stappa” (eller skadet) om våpen ikke trekker ut patron ved ladegrep!

Bruk en pussefille med olje og neglen, tannpirker eller tannbørste (jepp, den bruker du ikke i munnen igjen!) og puss vekk kruttslam og smuss under utdragerene. Vær like nøye rundt kantene i stempelbunnen.

9) Tørrpuss løpet. Har du skutt med 22LR, så virker det nesten som løpet aldri blir helt rent. Jeg bruker ca. 6-10 propper på å få løpet rent nok. Ta gjerne en titt igjennom løpet for å se at det er blankt og fint! Neste gang kan du også titte igjennom løpet før du pusser, så blir du overrasket hvor skittent det er!

Om det er en stund til neste skyting, kan du tørrpusse litt mindre. Tenk at det skal være igjen en tynn oljefilm.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)

Merkelapper