Hvordan demontere et Sauer kal. 22 sluttstykke - og montere shims

Merkelapp Bakgrunnsinformasjon
0

Har du noen gang hatt behov for (eller bare lyst til ) å demontere et Sauer kal. 22 sluttstykke? Med andre ord, dette …

… blir til dette …

For min del har jeg to behov. Som middelaldrende skytter har jeg mine røtter med Mauser KV-67 og når våpenet ble pusset, var det en selvfølge at man kunne demontere sluttstykket for regelmessig puss og pleie. Jeg skjøt tidligere en del felt-skyting og da er selvsagt risikoen stor for at det kan komme sand og smuss inn i sluttstykket. Når sønnen Andreas begynte med skyting for noen år siden og Sauer STR 200 ble innkjøpt, var derfor overraskelsen stor da man umiddelbart fikk høre “demontere 22-sluttstykket, nei, det er en jobb for Sauer Servicestasjon”. Hmmm, skulle tro Sauer’n var like utsatt for sand og smuss …

Det andre behovet meldte seg da jeg utførte innledende ammunisjonstesting for Andreas (les mer om det i artiklen Test av 10 LOT"er med kal. .22 LR ammunisjon - Del 1 - Eley Tenex, Match og Team samt Test av 10 LOT"er med kal. .22 LR ammunisjon - Del 2 - Norma 1, Norma 2 og Norma Biathlon - Foreløpig konklusjon). En av overraskelsene i ammo-testene var at Eley-ammunisjon hadde mye oftere klikk-skudd i Andreas sin Sauer enn eksempelvis Norma 2. På Facebook-gruppen til DFS søkte jeg råd og fikk raskt råd om å montere “shims” (må medgi at jeg ikke ante hva en “shims” var, men kan nå røpe at det minner om en “skive” i mitt vokabular). Under ser du en shims

image

Hvor får du fatt en en slik? Fra Facebook-gruppen fikk jeg vite at jeg kunne kjøpe shims fra Magne Landerø og at shimsene finnes i forskjellige tykkelser, fra 0,1 mm til 0,3 mm. Siden alle våpen ikke er 100% like, kan det godt være at du må eksperimentere litt fram og tilbake med forskjellige tykkelser for å finne optimal shims. Merk at det også kan hende at du IKKE har plass til shims overhodet. Da er er dine alternativer enten å bytte tennstift (til en med flatere hode, slik at anslaget blir mer markant i hylsekanten. Eley ammunisjon har litt tykkere hylsegods, og det runde tennstift-hodet på standard tennstiften gir ørlite for lite anslag) eller å bytte tennstiftfjær (til en som er hakket kraftigere, eller ikke så slitt som kanskje din er etter mangfoldige tusen skudd).

OK, shims er innkjøpt, men hvordan montere? Det viste seg vanskelig å finne noen som kunne vise meg hvordan man faktisk monterer shims’n og man blir fort henvist til børsemakere.

Bare ved å se på sluttstykket, aner man jo at det er noe fjærbelastet funksjonalitet her….

… og kombinert med “det er en jobb for Sauer Servicestasjon”, så må jeg medgi at jeg har stor respekt for å bare hive seg på og demontere uten å vite hva man skal forvente. Jeg så for meg “spling!!!” … etterfulgt at et ørlite “tikke tikk” da en eller annen 3 millimeter stor fjær lander ett eller annet sted i stua. Ville være flaut å komme med delene i en pose til børsemaker’n

Under Vintersamlingen til Viken 1-kretsen avholdt i Hvarnes 4. - 5. januar, tok jeg kontakt med børsemaker Hans Krist ian Wear (skytterkongen fra 2012) og han kunne gjerne vise meg hvordan man kunne demontere sluttstykket. Alt som vises i denne artikklen er derfor takket være Hans Kristian!

Før du demonterer ditt eget sluttstykke, så er du selvsagt enig i at du gjør det fullstendig på eget ansvar!

Bli kjent med hvordan sluttstykket ser ut FØR du demonterer

Dette høres kanskje unødvendig ut, da vi “ser” på sluttstykket utallige ganger …  I bildet under ser vi et spent sluttstykke, dvs slik det er like etter vi har fjernet det fra våpenet

IMG_5506

Om du er usikker på om sluttstykket er spent eller ikke, så se om du ser tennstiften. Legg også merke til splint-hullet markert med pilen ovenfor. Inne i hullet er det en rør-splint som låser bakstykket og denne skal ut for å demontere sluttstykket. Under ser vi sluttstykket når det er avspent

IMG_5505

Legg merke til hvordan punktene 1 til 3 er i linje når sluttstykket er avspent. Slik skal det se ut når vi setter sammen sluttstykket tilslutt også, ellers risikerer du å sette det sammen i spent tilstand, og det er mye hardere!

Tenk deg også at sluttstykket nå “ligger på ryggen”. Under ser du sluttstykket når det ligger “på magen”

 

Vær klar over at tennstift og tilbakeføringsfjær har lyst til å falle ut når sluttstykket er demontert

IMG_5474

I bildet ovenfor ser vi tennstiften omsluttet av tilbakeføringsfjæren inne i sluttstykkehodet. Hans Kristian hadde selvsagt dette 100% i fingrene og hadde et godt grep om denne delen for at tennstift og fjær ikke skulle falle ut. Når man begynner å fikle med dette, så oppdager man at det er fort gjort å glemme seg, og vips, så har vi “spling!!!” og “tikke tik” og en del du ikke forventet. Jeg synes derfor det var smart å bruke en strikk som tennstift-holde assistent, som vist på bildet under

IMG_5476

Når sluttstykket er demontert, er tilbakeføringsfjæren helt avspent, og det er veldig enkelt å vippe ut tennstift og fjær. Ikke noe problem å få delene på plass heller om du ønsker å inspisere dem.

Finn fram doren du fikk når våpen ble levert

Legg merke til at den ene enden har en innsnevring. Denne skal etterhvert plasseres i rørsplinten i sluttstykkets bakstykke.

Ta sluttstykket i venstre hånd og plasser dor i rørsplint-hullet

Selvsagt kan du velge hånd! For meg passet det best med venstre

Legg merke til fingrenes og tommelens plassering. Et godt grep er nødvendig (og om sluttstykket fremdeles er oljeglatt, så kan du tørke det først ) da vi skal presse tommel ned for å holde bakstykket i posisjon mens vi slår ut rørsplinten med dor og hammer. Trykket som er nødvendig med tommel er ikke såå stort.

Pass på at doren er plassert med sin innsnevring i rørsplinten.

Rørsplinten bankes ut

Bank forsiktig med en hammer på doren. Små, men kontante, slag. Legg merke til at rørsplinten er på vei ut

Merk - her har jeg for en veldig kort stund sluppet mitt faste tommelgrep, men kun for å få tatt bildet. Du slipper ikke tommelgrepet på bakstykket!! Under ser dere hvordan det ser ut når rørsplinten nesten er ute

Så snart du har banket ut rørspinten, kan du forsiktig lirke ut doren.

Slipp så trykket i tommel forsiktig opp. Under ser du hvor mye bakover bakstykket ble presset når tommel er fjernet helt

IMG_5487

Legg merke til hvor lang avstanden mellom bakstykket og sluttstykkerøret (delen hvor selve hevarmen er festet). Når sluttstykket monteres etterpå er det relativt lett å i vanvare forsøke å montere sluttsykket i spent stilling. Det er MYE hardere enn i avspent stilling! Du kan se dette ved å studere avstanden ovenfor, kombinert med å ha alle delene “på linje” som vist under det første avsnittet.

Demonteringen

Under ser du sluttstykket like etter rørsplinten er fjernet

Igjen legger du merke til hvordan delene “ligger på linje”. I bildet ovenfor, ta av bakstykket.

IMG_5489

Ta ut “det lille røret” (i mangel av riktig navn ). Legg merke til at det har et spor i seg. Da har du to deler ute, “det lille røret” og bakstykket, som vist under

Ta så ut tennstempelfjær-mekanismen, og vips du har tre deler ute, som vist under

IKKE FORSØK Å TA FRA HVERANDRE TENNSTEMPELFJÆR-MEKANISMEN! Hans Kristian forteller at stopp-skiven ofte kan knekke om man ikke har riktig verktøy for dette. Har du ikke ekstra stopp-skiver, ja, da er veien til børsemaker’n med delene i en pose et faktum!

Ta av sluttstykkerøret (delen med hevarmen) som vist under

IMG_5492

(beklager at bildet ikke er helt skarpt!) Legg merke til at det allerede er en fabrikk-montert shims foran sluttstykkerøret. Ta av denne også.

Jiiha - nå har du følgende deler:

Fra venstre til høyre har vi sluttstykkehode, fabrikkmontert shims, sluttstykkerør (med hevarm), tennstempelfjær-mekanismen, “det lille røret” og bakstykket.

Benytt anledningen til å rengjøre så godt du kan (en brukt tannbørste er gull til å pusse tennstempelfjæren!)

Monteri ng av shims

Under ser du hvordan den nye 0,1 mm shimsen (markert med 1) er montert foran den fabrikk-monterte shimsen (markert med 2)

IMG_5498

Jeg er ikke 100% sikker på om det er riktig å ha den nye shimsen foran eller bak den fabrikkmonterte shimsen, men satser på at “foran” er OK!

Montering av resten av delene

Under ser du hvordan sluttstykkerøreret er montert (forøvrig litt merkelig følelse at dette ikke glir i noe spor ennå, og derved kan snurre fritt rundt sluttsykkehodet. Det er selvsagt derfor det er så viktig å gjøre seg kjent med hvordan sluttstykket ser ut når alt er “på linje”).

IMG_5499

Monter så tennstempelfjær-mekanismen, “det lille røret” og bakstykket. Pass på at alt går i sine spor, og “på linje”;

Legg også merke til avstanden mellom bakstykke og sluttstykkerøret. Den skal være lik som ved demontering!

Montering av rørsplinten i bakstykket

Nå kommer vi til det punktet jeg opplevde som vanskeligst. Husk at alt skal være “på linje” som vist i avsnittene ovenfor når sluttstykket er avspent. Du studerte selvsagt hvordan dette så ut i starten av artikkelen

Hovedpoenget er så å bruke doren for å hjelpe deg med å få rørsplinten på plass. Ha derfor dor og hammer klar før du begynner! Ha også et øye med tilbakefjøringsfjæren og tennstiften i sluttstykkehodet, slik at alt er på plass der også før du begynner. Jeg opplevde at all finkingen min fram og tilbake hadde medført at strikken min hadde glidd opp, og vips, så tittet tilbakeføringsfjær og tennstift ut!

Ta sluttstykket i venstre hånd.

Ta en godt tommelgrep og press bakstykket ned med tommelen. Om trykket her føles hardt, så kan det være at du ikke har alt på linje, og nå er ved å montere sluttstykket i spent stilling!

Med tommelpresset på plass holder du sluttstykket opp mot lyset, og du vil se hvordan hullene i bakstykket kommer på linje med hullet i sluttstykkehodet. Rørsplinten skal etterhvert igjennom dette hullet og derved låse bakstykket fast i sluttstykkehodet, men for å få den inn, må vi først bruke doren. Forsøk å holde bakstykket i samme posisjon nå.

Før doren igjennom hullene slik at innsnevringen på doren titter igjennom på den andre siden av bakstykket. Når du har klar dette, kan du slippe tommelpresset da doren holder det hele på plass.

Plasser rørsplinten på dorens innsnevring, som vist under

Ta igjen et tommelgrep og press ned slik at du avlaster doren. Så banker du forsiktig i rørsplinten til den er på plass!

Bruk doren til å påse at rørsplinten sitter like dypt på begge sider av bakstykket.

Voila - du er ferdig og har montert shims!

Kommentarer

Gravatar Image1 - Hei. Kom over denne ved en tilfeldighet. Har vel sjelden lest en bruksanvisning som er så beskrivende som denne. Slik burde alle være.
M v h
Jan Harstad

Gravatar Image2 - Kjempeartikkel. Kunne du laget en for 6,5 også? Skulle ha skiftet tennstempelfjæren..

Gravatar Image3 - Dette er meget bra utført bruksanvisningEmoticon Fantastisk :)

Legg igjen en kommentar

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)

Merkelapper