Hvor mye må man stille sikte opp eller ned når man veksler mellom 15 meter og 100 meter?

Merkelapp Bakgrunnsinformasjon
0
A picture named M2
Når vi veklser mellom 15 meter og 100 meter banen må vi korrigere diopter-siktet ("bak siktet") vårt, slik at vi treffer skiva. Årsaken til dette er at prosjektilet beveger seg i en bane mot skiva (ofte kalt "kulebane"), omtrent som du ser om du kaster en snøball mot et mål. Du kan lese mer om ballistikk her. samt du kan lese om hvordan det var å skyte med 22LR på 200 meter her!

Dette kan vi drodle litt rundt! La oss si at siktet er innstilt på 100 meter. På grunn av kulebanen vil faktisk et 22LR prosjektil treffe 15 meter skiven på vei opp i kulebanen, mens den treffer 100 meter skiven på vei ned.  Kulebanen vil faktisk  være ca. 12 cm over rett siktelinje når prosjektilet har nådd ca. 57 meter. På 15 meter er prosjektilet ca 3,5 cm over rett siktelinje. Vi ser tydelig at prosjekttilet er på vei oppover på 15 meter. En kuriositet her er da at prosjektilet bryter siktelinjen på sin vei opp på ca. 7,5 meter og det innebærer at vi kunne ha skutt på 7,5 like godt som 100 meter uten å måtte justere på siktet overhodet!

Fra inneskyting på 15 meters avstand til uteskyting på 100 meters avstand med kal .22 LR

Anschütz: 45-50 knepp opp
Sauer: 27 knepp opp
Sauer med finknepp: 60 knepp opp

Fra uteskyting på 100 meters avstand til inneskyting på 15 meters avstand med kal .22 LR

Vi reverserer enkelt skruingen. For referansens skyld;

Anschütz: 45-50 knepp ned
Sauer: 27 knepp ned
Sauer med finknepp: 60 knepp ned

Fra inneskyting på 15 meters avstand med kal .22 LR til uteskyting på 100 meters avstand med kal 6,5x55

Sauer: 15 knepp ned
Sauer med finknepp: 30 knepp ned

Fra uteskyting på 100 meters avstand med kal 6,5x55 til inneskyting på 15 meters avstand med kal .22 LR

Sauer: 15 knepp opp
Sauer med finknepp: 30 knepp opp

Hva gjør du om du ikke aner hvilken innstilling våpenet har?

Det kan være du får låne et våpen du ikke aner hvordan innstillingen er. Om du eksempelvis mottar et 22LR gevær som er innstilt på 15 meter og skal skyte på 100 meter, så vil treffpunktet være langt under sentrum i skiva. Og omvendt, om geværet er innstilt på 100 meter, og du skal skyte på 15 meter, så risikerer du å skyte i veggen ovenfor skiva! Ulempen med å ikke treffe skiva er foruten faren for rikosjetter, at man risikerer å skade de elektroniske skivene.

Ved å bruke følgende fremgangsmåte kan du grovinnstille siktet slik at du i alle fall mest sannsynlig treffer skiva, og kan fin-innstille siktet senere ved ordinær innskyting.
  • Legg våpen på et stødig underlag. En skytebukk, sekk, pøll eller tykk genser kan duge.
  • Ta ut slutt-stykket og rett i våpen mot skiva
  • Sikt igjennom løpet og korriger våpen posisjonen slik at du ser blinken mitt i løpet. Du sikter i realiteten nå med selve løpet!
  • Uten å røre våpen posisjonen, sjekk så hvor diopter-siktet  sikter. Om ikke også det er veldig nær blinken, så må du stille siktet slik at også det sikter rett mot blinken. Husk å ikke bevege våpen mens du skrur!

Trikset ovenfor kan også brukes for grovinnstilling av kikkertsikte på et jaktvåpen!

Kommentarer

Gravatar Image1 - Hei.

Så trenger jeg bare og skyte inn på 100m og ikke justere noe mere for og treffe på 15m med Sauer Str 200 cal 22?

Dette hadde i så fall vært veldig greit for da kunne vi trent på finfelt på 100m og likevell brukt innstillingene som de er for og truffet skiva innendørs på 15m..

Gravatar Image2 - det blir litt kjedelig å lese fordi det er litt komplisert. Jeg syns ellers at alt var bra og lærerikt.

Legg igjen en kommentar

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)

Merkelapper