Går det å skyte med 22 LR på 200 meter? Litt om kulebaner (ballistikk)!

Merkelapp Bakgrunnsinformasjon
0

image

Jeg har ikke fått deltatt på STORSKOLEN på noen torsdager, og har ikke fått med meg at de skyter på 200 meter. Siden jeg skyter med 22 LR (Andreas’ Sauer), var det helt klart at jeg måtte stille opp for å i det hele tatt nå frem til 200 meter. Når det er sagt, så er sikkerhetsavstand på 22 LR hele 2000 meter, så at den skulle “nå frem” var klart. Er du interessert i hvordan det gikk, og hvorfor?

Min skyting i går forløp som følger; Jeg har en gang hørt at det kun er 9 knepp opp fra 100 til 200 meter, og første 2-3 skudd traff ingen verdens ting. Kom så på at 9-knepp selvsagt gjelder kaliber 6.5! Opp 25 knepp, fremdeles ingenting! Opp 50 knepp, og da traff jeg rundt 3’ern! 52 knepp og jeg kunne ikke stille lenger opp! Jeg måtte derfor sikte helt i toppen av svarten, omtrent som jeg hadde hatt et stolpesikte!!

image

Resultatet? 277 på en 30 skuddsserie! Heldigvis var det vindstille, så jeg måtte ikke korrigere mye sideveis. Siden jeg traff i 3’ern med diopteret stilt opp med 52 knepp, hadde del sannsynligvis blitt ca. 21 knepp til opp til 10’ern (med 3 knepp på hver verdi), det vil si totalt 73 knepp opp!

Hvordan har dette seg? Jo, tenk at du skal kaste en stein så langt du klarer. Skal du kaste langt, må steinen ha en fin bue frem til målet. Du kan ikke kaste steinen slik at den flyr rett frem, med mindre du er vanvittig sterk! Slik er det med våpen også. I prinsippet “vipper” vi våpenet litt opp, slik at prosjektilet flyr i en fin bue og “lander” i blinken vår på innstilte meter, mens bak- og forsikte selvsagt har en rett linje mot blinken. Under ser du dette forenklet;

image

I bildet ovenfor ser du siktelinjen som en rett rød strek fra baksikte igjennom forsikte og mot målet. Den reelle kulebanen er den blå, svake buen frem mot målet.  Om du så tenker deg at vi skal skyte virkelig langt, og kan stille baksiktet opp veeeldig mye, så kunne det sett slik ut;

SNAGHTML75dd36

Nå ser du forholdet mellom den røde siktelinjen og den blå kulebanen tydeligere. Når vi “stiller opp”, hever vi i realiteten baksiktet, slik at kulebanen blir høyere mot målet, og kulen kan derved fly lenger.

Hvorfor ser vi ikke dette like tydelig i praksis som eksemplet ovenfor? Fordi kraften i patronen er veldig sterk (sammenlign med stein-kastingen over!). En 6.5 patron er mye sterkere enn en 22 LR patron, og det er derfor vi kun trenger å stille opp 9 knepp til 200 meter med 6.5 (kontra 73 med 22 LR).

For de som ønsker å gå grundigere til verks, kan må eksempelvis gå inn på Norma sin ballistikk-kalkulator. I denne kalkulatoren velger man hvilken patron man beregne kulebaner på. I eksemplet under har jeg valgt en 22 LR patron, og innskytingsavstand er 200 meter.

image

En av de interessante detaljene her er at kulebanen er ca 50 cm over siktelinjen på sitt høyeste!! Vi kan jo ane at det er en kulebane! Under ser vi samme patron på innskytingsavstand på 100 meter;

image

Ikke rart jeg ikke en gang traff!! Med 100 meter innstilling ramler kula inn ca. 1.25 meter under på 200 meter!

I ballistikk-kalkulatoren kan man som nevnt velge forskjellige patroner, og under viser jeg en 6.5 rekrutt patron innskutt på 100 meter;

image

Det første vi legger merke til er at kulebanen er mye flatere. Dette kommer selvsagt av at 6.5 patronen har mye mer krutt, og kulen er større og tyngre. Nå begynner vi å forstå hvorfor 6.5 kun krever 9 knepp opp fra 100 til 200 meter, mens 22 LR krever over 70!

Legg igjen en kommentar

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)

Merkelapper