« Camilla slår til med to felt-seiere–og begge med fullt hus - i Porsgrunds og Bamle!! | Hoved| Hanna Håkedal Viken 1 mester Felt i klasse Rekrutt!! Andreas på 3. i klasse ER! »

Presisjonstest med beddeblokk i Sauer

Merkelapp Informasjon
0

Når våpenet avfyres skapes det store krefter som overføres til fra løp og sluttstykke-mekanismen til skjeftet. Vi kjenner dette blant annet som rekyl. God presisjon fordrer at mekanismen er godt festet til skjeftet.

Et standard våpen har mekanismen plassert direkte i skjeftet. Mekanismen er festet med to skjefte-bolter, den bakerste igjennom pistolgrepet og den fremste like foran magasinet. Momentet (=kraften) disse strammes med har mye å si for presisjonen i våpenet. Normalt sett strammes disse med 4-5 NM, men dette er individuelt fra våpen til våpen.  En av årsakene til endring i presisjon kan være at boltene sakte men sikkert mister grepet og derved må strammes på nytt. En annen årsak er at skjefet er laget av treverk og det kan vri seg eller endres ved forskjeller i temperatur- og fuktighet.

Ved å bedde (klikk her for en beskrivelse fra Wikipedia) skjeftet lager man en “seng” til mekanismen slik at den ligger i et mer “dødt” materiale. Det blir ofte benyttet epoxy som bedde-materiale da det blir hardt og lite påvirkelig. Fordelene med bedding er at våpenet ikke er fullt så avhengig av temperatur og fuktighet, og at det ikke er fullt så nøye med hvilket moment man skrur fast med. Dette igjen avstedkommer ofte mer presise våpen. I DFS-sammenheng har det alltid vært mulig å bedde på gamle-måten, dvs med epoxy eller lignende materialer. En liten ulempe med epoxy-bedding er at man vanligvis må gjenta beddingen etter noen år.

For noen år siden dukket det opp “bedde-blokker” i aluminium, noe som skulle tilnærmet være nirvana bedde-messig. Under ser du en slik beddeblokk:

image

Aluminum lar seg ikke påvirke av hverken temperatur eller fuktighet og stramming med moment skal ikke være så viktig. 24. mars 2014 ble det vedtatt av DFS at bedde-blokk skulle være lovlig for alle.

Under ser du beddeblokken plassert i et skjefte:

image

Mange skyttere mener bestemt at beddeblokk har mye for seg, mens andre igjen er mer reserverte. Av positive elementer er selvsagt frafall av behov for nøyaktig stramming av skjefte-bolter et hovedpoeng, samtidig som mange opplever betydelig presisjonsforbedring. På negativ-siden mener noen at en standard beddeblokk ikke nødvendigvis vil hvile med likt trykk på skjeftets fire trykkpunkter. Noen har opplevd at kun 3 punkter har blitt belastet, og da er man kanskje like langt, eller man må vurdere å bedde beddeblokken med epoxy!

I dag ble det lansert en rapport fra en av leverandørene av beddeblokker, og den er interessant lesning for alle som vurderer beddeblokk:

Klikk på Test av Sauer cal 22. - Effekt av momentforandringer og beddeblokk for å lese hele testen.

Legg igjen en kommentar

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)

Merkelapper