« Sunniva dro til Hemsedal på Viken 1 og skjøt gode 248 i klasse ER | Hoved| Adlyder ikke dipoteret lenger dine klikk? Flott video om hvordan du kan adskille og rense siktet på Sauer 200 STR »

Rekylbolt! Hva i all verden er det?

Merkelapp Informasjon
0

På Sauer’n er det en liten “dings” på hver side av stokken, med to hull i. Her om dagen mistet Sunniva denne plutselig under skyting, og da ble jeg svar skyldig på hva det var for noe. Jeg stilte derfor følgende spørsmål i Facebook-gruppen til DFS: “Bolt med to hull på hver side av stokken til Sauer 200 STR - Hva er det? Her om dagen løsnet denne for en av våre skyttere, og jeg så da at det rett og slett var en bolt og en mutter, om enn med litt spesielt utseende. Hva er funksjonen til denne, og skal den strammes med moment?”.

Etter kort stund fikk jeg svaret fra kunnskapsrike skyttere: “Rekylbolt”.

SNAGHTML5ce071

Søkte deretter litt rundt på nettet om funksjonen til rekylbolt og fant bla. denne http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=14&t=16375. Litt nede i tråden står det “I følge børsemakeren et svakt punkt på rifler med kraftig rekyl (forholdsvis lite treverk i dette området). Over tid kan treverket stukes her og resultatet kan bli sprekk bak tangen. Rekylbolten stabiliserer treverket i dette området, tar opp krefter og fordeler de, og sørger for at sprekker unngås. Det er ihvertfall forklaringen og anbefalingen jeg har fått.”.

Med andre ord, rekylbolt (eller “crossbolt” på engelsk) stabilisierer skjeftet under opptak av rekyl og bidrar til å hindre sprekkdannelse i skjefet. Fant også denne siden på engelsk om hvordan man forsterker stokken på kraftige våpen: http://huntingetc.blogspot.no/2010/10/reinforcing-your-big-bore-rifles-stock.html

Da vet vi det!

Legg igjen en kommentar

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)

Merkelapper