« Ordinær trening starter tirsdag 20.8. Kommende stevner: samlagstevnet i Slagen, ungdomsstevner i Flesberg samt Skjærgårdsstevner | Hoved| Meget bra skyting på Samlagsmesterskapet i helgen! »

Referat fra Landsskytterstevnet 2013 i Oppdal

Merkelapp Referat
0

image

Årets landskytterstevne var lagt til Oppdal i perioden 2. til 9. august. Fra Nøtterø skytterlag var det 18 skyttere påmeldt, hvor Camilla, Andreas, Kim og Emil var påmeldt fra ungdomsgruppa. Som for så mange stevner ellers i år, skulle vinden spille en spesiell rolle i år …

Lørdag 3. august skjedde det noe rart. Allerede fra morgen av merket vi (Bob skjøt på morgenen) at det var variable vindforhold, og utover formiddagen økte vinden i styrke. Familien Voith bodde hos familie oppe i en side-dal Skardalen, og vi fikk telefon derfra med spørsmål om vi blåste bort(!). I Skardalen gikk nemlig sjøen i hvitt og det var veldig sterk vind, mens vi på stevneområdet mer hadde kuling …. Så, ca kl 13:30 tok det helt av … Et fenomen som Oppdalinger kaller “Våttåhaugvind” (forklart som “…overvind som slår ned i dalen” ….) slo til med full styrke og hele 69 m/s i kastene!!! Sjekk videoen under fra NRK Trøndelag!

image

Bord og stoler føk i alle retninger, og arrangører og folk forsøkte å sikre telt og boder etter beste evne. Storskjermen snurret rundt(!) og funket selvsagt ikke lenger, og med ropert kommanderte HV-soldatene barn inn i biler for evakuering til kjeller i skytterhuset … helt surrealistisk!! Teltet på NRK-boden blåste av …

image

… og store telt lettet …

image

Etterpå så det ut som en slagmark!

image

Mang et fortelt, og mange campingvogner fikk hard medfart!

image

Ingen tvil om hva mange snakket om etter dette!

Vel, la oss ta dette fra begynnelsen!

Prøvestevnet – viktig test av skytter og utstyr i forkant. Vår tidlig ute med påmelding!

Et stevne av denne størrelsen krever naturlig nok mye forberedelse, og i den sammenheng arrangeres det som regel et prøvestevne like i forkant. På prøvestevnet vil arrangørene få testet om alle rutiner og teknikk fungerer. For skytterne er det en glimrende anledning til å bli kjent med banen, sjekke formen og hvor godt man er innskutt fra før. Prøvestevnet er veldig populært, og derved fylles påmeldingene raskt inn. Faktisk så er det slik at arrangøren publiserer hvor når påmeldingen starter på DFS sine påmeldingsider (a la “Tirsdag kl. 21:00”). Da bør du være klar til å melde på umiddelbart. Det er ofte for sent om du forsøker dagen etter, spesielt på 100 meter! Et annet tips i denne sammenheng. Forsøk om du kan få den samme skiven som du skal skyte i det virkelige stevnet! Prøvestevnet i Oppdal ble  avholdt Torsdag 1. august, dvs dagen før skytingen til Andreas. Vindforholdene på Prøvestevnet var veldig gode (dvs “stille”…), og Andreas slo til med 249! Bob testet også formen og skjøt 246 på 200 meter. Herlig å “prøvesitte” i teltet og prøve banen! For de som ikke har vært på landsskytterstevner tidligere, så får man en “Opprop-tid” på id-kortet sitt. Opprop-tiden er 30 minutter før selve skytingen. Under oppropet sjekkes våpen av kontrollører, og skytteren må sitte på en stol med sitt skive-nummer i et opprop-telt. For mange er dette spennende i seg selv, og her gjelder det å holde nervene i sjakk. Hvorfor ikke ta med litt musikk på øret for avslapning?

Et annet tips vedrørende Prøvestevnet. Husk at arrangørene ønsker å teste rutiner og teknikk også. Dette innebærer at selve stevnegjennomføringen kan bremses, slik at arrangørene kan sjekke eventuelle feil osv. Vi opplevde at strømmen gikk et par ganger (helt planlagt selvsagt, med tanke på å få riktige oppstartsprosedyrer på plass), at skyttere ble bedt om å bevist skyte i feil skive for å trigge omskyting, samt at vi skulle protestere om vi fikk dårligere treff enn 7’er.

Alt i alt – veldig viktig stevne både arrangører og skyttere!

Landsskytterstevnet er i gang!

Allerede fredag 2. august skulle alle rekrutter skyte baneprogram. Andreas skulle skyte tidlig på dagen, mens Camilla var plassert i det aller siste laget på kvelden. Både Andreas og Camilla var heldigvis nogenlunde heldige med vinden, da den tidvis var oppe i 2-3 m/s. Ikke helt jevne vindforhold …

Først ut var Andreas, …

Nøtterø

Han var strålende fornøyd med å være så heldig å komme på et tidlig lag. Som nevnt tidligere er det ofte litt roligere på morgenen. Han skjøt 245 og var umiddelbart ikke fornøyd. Landsskytterstevnet er imidlertid mye større enn alt annet, og det skal mye til for at alt klaffer 100% med spenning og skyting osv, og alt i alt synes vi 245 er helt topp – nettopp på landsskytterstevnet! Det skulle imidlertid vise seg at 245 akkurat holdt til å være med i finale-skyting for klasse Rekrutt, og da gikk det mye bedre. Les mer nedenfor!

Neste ut var Camilla …

Nøtterø

Hun var plasser i det aller siste laget og skjøt også veldig bra – spesielt med tanke på at dette var hennes aller første LS! Hun begynte med 48, 49 og 47 og derved meget gode 144 på 15 skudden. Under 10-skudden hadde hun ikke helt marginene på sin side og fikk 93, og 237 som sluttresultat. Alt i alt veldig god skyting på første LS!!!

Dagen etter, lørdag 3. august, fikk Bob prøve seg på 200 meter i klasse 1…

Nøtterø

… og tross god følelse i opprop-teltet, fikk han overhodet ikke roet systemet før skyting. På de innledende prøveskuddene gjorde han feil han aldri har gjort før(!) slik som å ta to(!) ladegrep for hvert prøveskudd!!! Hele 4 ganger!!! Det gikk som det måtte gå, og 46 med 4 9’ere til høyre. Til slutt endte han opp med 242, noe under det han selv hadde håpet på. Som nevnt tidligere, er imidlertid slik erfaring alltid god å ta med seg, og ikke minst gir det økt forståelse for hvilken super-prestasjon våre unge skyttere faktisk presterer. Om noen foreldre noen gang tenker at “høy, her burde poden prestere bedre”, så meld dem på et skytterstevne, og la dem merke presset selv, ha ha!

Som nevnt innledningsvis, blåste det mildt sagt opp i løpet av dagen, og følgelig ble LS avblåst (i ordets rette forstand!!). Med tanke på at hele stevneområdet så ut som en slagmark, storskjermen virket ikke lenger og det var fullt kaos overalt, så er det intet mindre enn utrolig at arrangørene klarte å rydde opp i løpet av ettermiddag og natt. Til og med ny storskjerm var kjørt inn dagen etter, og alle 800 skyttere som ikke hadde fått skutt, hadde alle fått nye skytetider!!! Fantastisk bra gjort at arrangører og HV!!!!

Søndag 4. august var en travel dag for både eldre rekrutt og rekrutt.

På søndagen var det alt fra morgenen av variabel vind ….

Først ut var Emil Berntsen i klasse Eldre Rekrutt …

Nøtterø

Han skjøt også tidlig, og åpnet med knallsterke 50, 48 og 50! Husk at dette er Emils første LS også!! På 10-skudden var marginene ikke helt på Emils side og det ble det 97. Sluttresultat 245. Emil var umiddelbart ikke helt fornøyd han heller. Husk igjen at LS er større enn alt annet, og det er mye som skal klaffe!! Eldre Rekrutt er som nevnt andre steder en vanvittig klasse, hvor det hele 40 stykker skjøt 250 tilslutt!!

Nestemann ut var også en førstereisgutt, Kim Johansen…

Nøtterø

… og han skyter til og med med .22 LR. Da må det som kjent være bortimot vindstille for at dette kaliberet skal prestere opp mot sitt beste. Kin åpner med knallsterke 50 (!) og følger opp med flotte 49. Så skjer det nok noe med vinden, og det blir dessverre vanskeligere for Kim. Han avslutter med 48 og 96 på 10-skudden, med sluttsummen 243. Igjen er dette meget flott skyting Kim. Ditt første LS og med kal. 22!!!!

Feltskyting – fantastiske løyper og artig skyting!

LS skal ikke bare kåre skytterkonger og prinsesser i baneskyting. Også i feltskyting skal skytterne kjempe om gjeve titler og premier!

Andreas, Camilla og Bob skal alle skyte felt. I korte trekk innebærer feltskyting å skyte på 5 “hold”, dvs standplasser anlagt i naturen, mot figur-skiver. Det er ofte litt avstand mellom holdende, slik at skytteren også får opp pulsen litt, og ikke minst en fin gåtur på kjøpet. Det skytes 6 skudd på hver hold, og isteden for poeng som på baneskyting, opererer man med “treff” og “innertreff”. På 5 hold š 6 skudd kan man derved maksimalt oppnå 30 treff, og like mange innertreff om man er helt rå skytter Smilefjes  . Treffene angis slik; treff/innertreff. Eksempelvis vil 29/12 bety at skytteren har 29 treff totalt, med 12 innertreff.

For våre rekrutter er alltid avstanden til figurene 100 meter, mens avstandene for juniorer og opp er variable!

Feltskyting har ikke prøveskudd, og derfor er det ekstra viktig å være forsiktig med våpen og sikter i forkant. For å lette noe på dette, starter feltskyting på LS med skyting mot en “Lesjaskive” i den såkalte Minneskytinga. 6 skudd i en rund poengskive gir skytterne mulighet for å gjøre en siste korrigering før selve figur skytingen!

Et lit tips rundt feltskytingen. Ofte tar felt-runden mellom alle holdende noe tid. Her tok det ca. 2 timer fra første lesjaskive-skudd til man var tilbake. På felt-skyting er det derfor veldig viktig å ha med seg drikke og kanskje litt å tygge på om sulten skulle komme snikende. Om det er ustabilt vær, er det viktig at foreldre og andre i “support-organisasjonen” har med seg regntøy og tørt tøy slik at skytterne ikke begynner å fryse. Skyting og skjelving er sjelden en god kombinasjon!

Under ser vi Andreas på et såkalt dobbelt hold, hvor man skytter 6 skudd i hver skive, tilsammen 12 skudd;

IMG_2521

Andreas ender opp med flotte 27/9.

Camilla skytter ennå noen flotte innertreff og får 27/15.

Meget bra feltskyting av våre rekrutter!

Under ennå et bilde fra en av holdene;

IMG_2519

Det kan tilslutt nevnes at Bob også skjøt felt, samt stang og felthurtig samme dag. Alt i alt er det vel den beste skytedagen han har hatt på mange år, selv om resultatene ble så-som-så. 24/9 på felten, 15 treff på stang (som holdt til en 6. plass i klasse 1!!), samt 22-sekunder++ på felthurtig. Selve runden tok ca 5 timer med felt, stang og felthurtig tilslutt!!! Herlig!

Finaleskyting for Andreas

Når alle i en klasse har skutt, så trekkes en finalegrense. For Andreas ble den i klasse Rekrutt satt til 245, og han ble da en av 64 skyttere i finale-skytingen! Tirsdag 6. august var finaleskyting. Naturlig nok er det for mange veldig spennende med finaleskyting… Nå gjelder det! Som ikke det er nok å ha kontroll på egen spenning og skyting, så er det masse publikum, speakere og storskjerm!  På Voss i fjord opplevde Andreas å måtte vente i nesten 3 timer før han fikk skyte, grunnet feil ved baneanlegget. I år skjer det noe tilsvarende ved at en NRK-vaier faller ned over 100 meter banen, samt at noen av skivene måtte byttes ut. Da var erfaringen fra Voss veldig god å ha, og Andreas ble ikke nevneverdig spent av å måtte vente 20 minutter ekstra!

IMG_2543

Like før han slipper inn i opprop-teltet, etter 20 minutter ekstra venting.

En ting er spenningen for skytteren selv, en annen er for foreldre og publikum!

Som ©n av 3 på finalelagene klarte Andreas å skyte fantastiske 100 poeng. Hele 7 innertiere ble det!

IMG_2550

Heldigvis var marginene på Andreas sin side også, “en ti-komma-null er god som gull” som Signe W sier det!!

100 på omgangen, og mye nerver for veldig mange av de andre 64 finalistene gjorde at Andreas skjøt seg opp hele 39 plasser, og endte tilslutt opp på en fantastisk delt 10. plass!!! Dette holdt sågar til å komme på pallen og få medalje og det hele – stort!!!

IMG_2563

Her er Andreas like ved vinner Einar Skovly fra Råde skytterlag, og Lars Bakkejord-Johnsen som kom på 3. plass. Han var forøvrig den eneste skytteren som klarte å skyte vanvittige 250 i 25-skudden!

Da var skytingen for våre ungdomsskyttere over for denne gang, og de aller fleste dro etter dette. Landsskytterstevnet var imidlertid ikke over for senior-skytterne. Veldig mye bra skyting, og årets kongelag endte opp med hele 9 skyttere i omskyting for konge-tittel!!! Sjekk NRKs gode dekning av seniorskytingen her; http://tv.nrk.no/serie/landsskytterstevnet

Vi i ungdomsgruppa gratulerer alle skyttere med fantastisk skyting, og håper at LS på Oppdal har vært en god tid for alle. Neste LS er i Sandnes!! Gleder oss allerede!

PS! Alle resultater finner du her.

Legg igjen en kommentar

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)

Merkelapper