« Skyteskole for aspiranter Tirsdag 14.2 kl 18:00 til 20:00 | Hoved| Dugnad Onsdag 2. Mai fra kl kl 17:00 »

Hjelp! Mitt første stevne–hva nå?

Merkelapp Aspirant
0

Før eller siden får du lyst til å delta på ditt første stevne. Her er et par tips!

Husk at selv om et stevne har en fastere form enn en vanlig trening, så er alle  interessert i at unge skyttere skal trives på banen! Følgende tips forbereder deg litt bedre.

  • Håper du har sovet godt! Spis en normal frokost. Hold deg unna brus før selve skytingen!
  • Om du må låne våpen og utstyr, så pass på at du har ordnet dette før stevnet. Det samme gjelder ammunisjon. Når man kommer på stevner forventes det at man har med egen ammunisjon. Et typisk stevne program er 25 skudd pluss fritt antall prøveskudd. En 50-pakning holder som regel. Personlig synes jeg det er godt å ha 2 pakker.

    Benytt samme utstyr som du har benyttet under trening! Det siste punktet er viktig, slik at du ikke opplever problemer med jakke som ikke passer, reim som er stilt inn for en voksen osv.

    Det beste er kanskje om du har din egen reim, så du er helt sikker på at ingen har stilt på denne siden sist.
  • Møt opp i god tid før angitt skytetid. De aller fleste stevner har forhåndspåmelding, og skyttere blir tildelt en skytetid. Jeg synes ofte det er godt å være på plass en liten time før skytetid, så slipper jeg å bli stresset på grunn av tid.
  • Det første du gjør når du ankommer skytterhuset, er å registrere oppmøte. Dette innebærer som regel at du må betale en påmeldingsavgift. Merk deg gjerne hvilke lag du tilhører. Du kan også sjekke hvilken skive du skyter på.
  • Kle på deg skytetøy i god tid før oppsatt skytetid. Personlig synes jeg 15-20 minutter før skytetid er OK. Jeg vil heller sitte å slappe av litt med fullt skytetøy i forkant, enn å risikere å bli stresset på grunn av ett eller annet med tøyet like før skyting! Det beste er at du er ganske avslappet før selve skytingen, samtidig som det er ganske vanlig å være litt nervøs på et stevne. Husk å puste dypt!

    Ha gjerne en liten bag med alt annet utstyr, som ammo, magasiner, hørselvern, pøll osv. Dette gjør det lettere å få med seg alt inn på standplass.
  • Når ditt lag skal inn på standplass, tar du med deg våpen og bag med alt utstyr inn. Normalt sett er det kun standplassleder, eventuelt en assistant og skyttere på standplass. Dette innebærer at foreldre ikke er med inn. Hovedpoenget med dette er at det skal være minst mulig forstyrrelser for skytterne.

    Det er imidlertid ofte helt i orden for standplassleder om foreldre er med inn på standplass. Husk bare å spørre først!
  • Finn din skive – ditt navn står mest sannsynlig på monitoren. Standplasslederen vil også be skyttere om å sjekke at navn stemmer
  • Standplassleder vil komme med klare og tydelige beskjeder. Som regel følges et standard skyteprogram tilsvarende dette;

    1) Fritt antall prøveskudd på 3 minutter. Det viktigste å huske her er at du skal både skyte og stille inn siktet i løpet av disse 3 minuttene. Skyt så mange skudd du synes du trenger for å få en samling. Etterhvert som du får mer erfaring holder det ofte med 3-4 skudd i første omgang. På bakgrunn av de første 3-4 skuddene stiller du på siktet. Så er det viktig å skyte minst 1-2 skudd for å bekrefte at innstillingen var riktig! Trist om du stiller feil vei, og en av de tellende seriene havner utenfor!

    Merk at monitoren viser hvert enkelt skudd med det samme.

    2) 3 tellende serier med 5 skudd i hver serie på 2 minutter hver.Husk at monitoren er blank under disse seriene, så ikke skvett og tenk “Hjelp – jeg bomma fullstendig!”. Når hver serie er ferdig, vil standplassleder si noe tilsvarende “Følg med, anvisning kommer”. Da vil monitoren anvise serien din, og forhåpentligvis er du kjempefornøyd!! Om seriene sitter skjevt, så kan du vurdere om du skal stille litt på siktet. Grov-innstillingen fikk du forhåpentligvis gjort under prøveskuddene!

    De første 3 seriene kalles forøvrig “klasseskytingen”, og maks poengsum her er 150 poeng.

    3) 10 skudd, oppdelt i to 5 skudds serier på 2 minutter hver. Det er som oftest 2 separate 5 skuddsserier med ild-kommando i mellom. Den eneste forskjellen i forhold til klasseskytingen er at du ikke får anvisning på monitor før alle 10 skuddene er skutt.

    10 skudden kalles “grunnlaget” og maks poengsum er 100 poeng.

    Når grunnlaget er ferdig skutt vil standplassleder instruere “Gjør våpen og magasin klar for visitasjon”. Du inntar da knestående visitasjons-stilling med sluttstykke ute, eller helt i bakre stilling. Magasinene ligger godt synlige slik at visitasjonen går raskt og effektivt.
  • Når er du ferdig!! Samle sammen tingene dine i baggen, pass spesielt på at ammo tas med. Normalt sett trenger du ikke å plukke tomhylser, da assistenten ofte bruker en støvsuger i mellom lagene.
  • Gå ut til mor og far og motta hyllest, og ikke minst en velfortjent vaffel og brus!
  • Husk at du kan få en utskrift av skytingen din. Den kommer ofte like etter at laget er kommet ut. Gøy å ta vare på slik at du kan se utviklingen din!
  • Om du er så heldig å være blant de beste i din klasse, så kan det være at det blir omskyting! Det kan være smart å sjekke med stevnekontoret om så er tilfelle.
  • Før i tiden var det alltid premiering på slutten av stevnet. Nå er det mer og mer vanlig at premiene er pengepremier som automatisk overføres til ditt skytterlag. Disse får du samlet ved årsmøtet!

    Men, det kan være greit å sjekke om det er premieutdeling, spesielt om du ligger godt ann! Det er en flott følelse å hente premien!!
  • Støtt opp om lagkamerater. Skyting er virkelig en sport hvor man kan “ha dagen” eller ikke være så heldig akkurat i dag. Pass på å være en god skytterkollega ovenfor skyttere som kanskje ikke var så heldige!

Håper dette er til hjelp, og lykke til!

Legg igjen en kommentar

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)

Merkelapper