« Test av 10 LOT"er med kal. .22 LR ammunisjon - Del 1 - Eley Tenex, Match og Team | Hoved| Meget god skyting av Sunniva, Camilla, Hanna og Emil i Søndre Modum og Sigdal! »

Test av 10 LOT"er med kal. .22 LR ammunisjon - Del 2 - Norma 1, Norma 2 og Norma Biathlon - Foreløpig konklusjon

Merkelapp Bakgrunn
0

Dette er del 2 av ammo-testen hvor jeg tester 10 LOT’er med Eley og Norma ammunisjon for Saueren til Andreas. Denne delen tar for seg Norma og oppsummering.

image

Først ut er Norma 1.

Norma 1 - LOT nr. 707AA255

image_thumb[86]

Veldig god handling. Alle skudd rett ned i hurtiglader, samt sluttstykke-fremføring og lukking virker som smør!

image_thumb[87]image_thumb[88]image_thumb[89]

Rim-kant måler fra 1,06mm til 1,10mm. Radius 5,70mm, lengde 15,40mm

Norma Biathlon - LOT nr. 596DE585

image_thumb[90]

Norma Biathlon er som navnet tilsier, laget for skiskyttere. Det vil si uteskyting, ofte vind, og ikke minst kulde. Dette innebærer at skuddet er lastet slik at utgangshastigheten er veldig nær lydens hastighet. På pakken står det oppgitt 340 meter pr. sekund, 1116 feet per second. Her skal det ikke være mye feil før et skudd havner over lydens hastighet! Skuddene har forøvrig et merkbart kraftigere smell!

Handling er som for Norma 1 veldig god på alle punkt.

image_thumb[91]image_thumb[92]image_thumb[93]

Rim-kant måler fra 1,03mm til 1,08mm. Radius 5,67mm, lengde 15,40mm

Norma 2 - LOT nr. 70QH4

image_thumb[94]

Igjen er all handling helt smooth!

image_thumb[95]image_thumb[96]image_thumb[97]image_thumb[98]image_thumb[99]

Litt mer urolig enn de andre skuddene, men nå snakker vi også under halv pris.

Rim-kant måler fra 1,03mm til 1,10mm. Radius 5,62mm, lengde 15,30mm

Norma 2 - LOT nr. 600G1

image_thumb[100]

Handling: Helt smoot som alle Norma-patroner

image_thumb[101]image_thumb[102]image_thumb[103]

Litt samme følelse som forrige Norma 2. Litt uryddig i forhold til dyrere ammo.

Rim-kant måler fra 0,98mm til 1,04mm. Radius 5,62mm, lengde 15,32mm

Litt mer rundt mating i hurtig-lader

Kanskje ikke så lett å skjønne hva jeg mener her, så jeg tok et par bilder av hurtiglader-prosessen. Under ser vi hurtigladeren med patron-esken i posisjon slik at 5 og 5 skudd “stikker opp”, samt at selve hurtigladeren er plassert med et magasin over første rad;

image_thumb[68]

Vanligvis må må “rukle” litt fram og tilbake for å få fatt i patronrekken med 5 skudd. Dette opplever jeg som helt likt på alle ammo-typer så langt. Under ser vi hvordan laderen har fått fatt i 5 skudd på riktig måte;

image_thumb[69]

Ved hjelp av en sleide på den ene siden, slippes skuddene ned i magasinet. Normalt sett (og spesielt for Norma-patroner) går dette galtt og fint.  Under ser vi hvordan Eley-ammoen “krangler” og ikke helt vil ned i magasinet;

image_thumb[70]

Dette har selvsagt ingenting med presisjonen å gjøre, men gir likevel en følelse av at alt ikke er helt på stell. Det rare var jo at selv den dyreste Eley Tenex også kranglet litt. Ikke greit å peke på hva som er forskjellen mellom Norma og Eley, men det virker som kanskje kuleformen skiller seg litt, som vist på bildet under;

image_thumb[71]

Eley til venstre og Norma til høyre.

Om dette også kan være årsaken til forskjellene som oppleves ved sluttstykke-fremføringen er ikke godt å si, men noe  er det! Norma fungerer som kniv i smør, mens Eley gjerne krangler litt.

Konklusjon

Det er oppsumeringsvis veldig viktig å huske at dette er en ammo-test for Saueren til Andreas, og ingen andre våpen. Resultatene vil mest sannsynlig se anderledes ut i et annet våpen, samt at vi kanskje ville sett forskjeller om temperaturen hadde vært noe høyere.

Jeg er overrasket over at alle LOT’ene var såpass bra. I forhold til forrige ammotest-skyting hadde jeg ingen grove kast (dvs at ©n eller fler skudd skjærer markant ut av den øvrige samlingen). Det er selvsagt forskjell på hva man får i forhold til pris også, og et Tenex-skudd koster gjerne rundt 3 - 3,5 krone skuddet, Eley Match rundt 2,- kroner skuddet, mens Eley Team koster rundt 1,- krone skuddet. Det er derfor ingen overraskelse at de dyreste skuddene gir de beste seriene.

De to beste seriene kom fra “Eley Tenex (rød boks) - LOT nr. 1013-03019” med

image_thumb[78] og image_thumb[79]

Dessverre kom også denne serien;

image_thumb[81]

men den viser tross alt at 8 eller 9 skudd sitter i en ganske tett “grunn-samling” mens 1 eller 2 skudd har skjært litt opp til høyre.

“Eley Match (svart boks) - LOT nr. 1013-03210” leverte også gode resultater;

image_thumb[83]

Litt mer urolig enn Tenexen. Forsvarer det prisen? :-)

“Norma 2 - LOT nr. 70QH4” leverte nesten tilsvarende;

image_thumb[85]

Her er det litt mer småkast, spesiselt på serie 2, 3 og 4.

Hva velger vi så? Skal man kun gå etter presisjon, så er det Eley Tenex LOT’n som gjelder. Uheldigvis krangler stort sett alle Eley LOT’ene i Andreas sin Sauer, og er det noe som er frustrerende i en 2 minutters omgang, så er det om våpen og ammo ikke fungerer smooth! Vi forsøker forøvrig å “shimse” opp sluttstykket for å unngå klikk-skudd, så vi sannsynligvis fjerner det problemet. Uheldigvis har Eley også sluttstykke-fremføringsproblemer i denne børsa, og de er jeg også skeptisk til.

Akkurat nå føler jeg derfor for å velge Norma 1 eller Norma Biathlon LOT’en som konkurranse-ammo, mens Norma 2 LOT nr. 70QH4 kan være en god trenings/konkurranse patron. Vi diskuterer i familierådet og kommer tilbake med den endelige konklusjonen.

PS! Håper å teste Lapua Midas+ og Xact også, men har ikke fått fatt i dette ennå.

Legg igjen en kommentar

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)

Merkelapper