« Referat fra Nøtterø-, Sem og Andebustevnene 10.11.2013 | Hoved| Referat fra helgas stevner i Sande og Drammen. God skyting tross mange klikk-skudd! »

Ammunisjonstesting, har det noe for seg?

Merkelapp Bakgrunn Informasjon
0

Som skytter opplever du naturligvis at resultatet ikke blir helt som ønsket hele tiden. I dette referatet beskriver jeg  hvordan formen, humøret og sinnstilstanden din lett kan påvirke resultatet på skytterbanen. Med andre ord er det som oftest en eller annen forklaring på hvorfor skuddene ikke sitter der de skal Smilefjes 

En annen faktor er om kal. 22 ammunisjonen passer til nettopp ditt våpen! Hva i all verden sier du, er ikke all ammunisjon lik da og går like godt i forskjellige våpen? Svaret er dessverre nei.  Jeg har allerede vært innom noe lignende i artikkelen Er ikke alle skudd like da? hvor vi påpeker at man ikke må blande skudd fra forskjellige pakker.

Denne artikkelen handler om hvordan ©n pakke skudd kan være super-presist i ett våpen mens de er upresise i et annet.

Under ser dere resultatet fra test-skyting med Saueren til Andreas med 10 skudd fra en pakke ELEY PRACTICE

image

Produksjonsnummeret (LOT nummeret) er 3013-30183

image

Under er skudd fra samme pakka, skutt med en annen av våre Sauer-børser;

image

Forskjellen er slående. I den første serien ser vi hvordan 8 av skuddene sitter klistret mens to skudd “kaster” på seg og forlater samlingen helt tydelig. I det andre våpenet ser vi hvordan alle 10 skuddene sitter klistret. Det er selvsagt lett å forstille seg hvilken effekt den første serien ville ha hatt i en konkurranse. Du hadde nok lett fått et par 9’ere på den serien!

Les mer hvordan vi avslørte dette!

Utgangspunktet for artikkelen er kort og godt at Andreas Voith fikk noen 9.0 som han overhodet ikke forstod. Blindtest, innsikting, pust, avtrekk og gjennomføring skulle teoretisk ført til et godt treff, og Andreas følte at det var noe galt et annet sted enn seg selv.

Personlig har jeg ikke utført ammo-testing tidligere, men det har selvsagt vært i bakhodet siden vi stadig hører om “tuning” av våpenet og at skyttere tester ammunisjonen grundig. Begreper som “LOT” og “jeg har fått fatt i en god LOT av merke ditt-og-datt” svirrer rundt. En beskrivelse av LOT finner du her.

Hvorfor i all verden er det slike forskjeller? Årsaken henger nok sammen med at kal .22 LR er en relativt billig patron (fra kr. 0,40 opp til rundt kr 3,50) og dens enkle konstruksjon skaper nok store utfordringer for produsentene. Lær mer om kal .22 LR her.

I skytemiljøet treffer man folk som Harald Stenvåg (www.stenvaag.no), Vebjørn Berg (http://www.bergpresisjon.no/) og Roy Skogly/Vegard Lund i Testskyting.no (https://www.facebook.com/Testskytingno). Alle er representanter for ivrige skyttere som søker å finne den optimale balansen mellom alle komponentene i skyting. Våpenet skal være best mulig tilpasset og “tuning” er prosessen hvor man blant annet finner det optimale forholdet mellom stramming av skjefteskruer og valgt ammunisjon. Tuning skal vi komme tilbake i en senere artikkel!

Foruten at det “summer i miljøet” rundt tuning og ammo-testing har vi i Nøtterø Skytterlag har vi også noen skyttere som er spesielt interessert i disse temaene. Bjørn Egil Hansen, Tor Nystuen. Harald Enger og Bjørn Håkedal som gode representanter for dette. Bjørn Egil har sågar laget en fantastisk “skytestol” (benk hvor våpenet spennes fast, slik at man kan skyte mot samme treffpunkt). Skytestolen tar i mot rekyl og kan justeres i alle ender, uten at det er spesielt vanskelig å sette den opp heller.  Avstanden vi skyter på er ca. 40 meter. Under ser du Andreas bak skytestolen

image

På bildet ovenfor ser du hvordan våpenet er spent fast i Skytestolen. selve avtrekket gjennomføres ved å bruke “hvalskytter-avtrekket” bakerst. Hele poenget med skytestolen er at man skal se på samlinger . Poengsummen er ikke viktig – kun samlingen! Vi skyter derfor serier med skudd, gjerne 10 skudds serier og deretter ser vi hvordan samlingene er, og ikke minst om de er konsistente. Med dette mener vi om skuddene sitter samlet eller om vi har kast som vist i det første skjermbildet.

Under viser vi noen av samlingene Andreas fikk med nevnte ELEY PRACTICE (merk at første serie er 5 skudd, mens resten er 10 skudd. Det kan også nevnes at våpenet ikke er nypusset. Det har skutt to stevner i forkant);

image image image image

 

Under finner du samlingene fra den andre Sauer, men med samme LOT;

image image image image

 

Vi skjøt selvsagt mange fler serier for å avdekke eventuelle mønstre. Forskjellen mellom Andreas sin Sauer og den andre Saueren er relativt kraftig. Hos Andreas hadde vi omtrent i annenhver serie kraftige kast, mens vi kun hadde ©n serie med kast i børse nr. 2 (det siste bildet).

Ved første gjennomkjøring virker det derfor som ELEY PRACTICE LOT 30183 ikke er spesielt god for Andreas, men kan fungere bedre for børse nr. 2.

Under ser du hvordan samlingene er fra andre forskjellige pakker. Alt i Saueren til Andreas.

Norma 2 (ukjent LOT) .

image image image image

Norma 2’n virket som den var relativt konsistent med tanke på gode samlinger. Litt merkelig med “strekene” på de to siste bildene. Har prosjektilet splittet seg på vei?!? Aner ikke.

ELEY TEAM (de blå pakkene), LOT 01162

image image image image

ELEY TEAM’n føltes også som den samlet ganske godt. På ca 200 skudd hadde vi en og annen serie med kast som vist på siste bilde ovenfor, men ikke i samme mengde som for ELEY PRACTICE LOT’n.

ELEY SPORT (de grønnepakkene), LOT 30158

image image image

Jeg hadde bare en halv pakke med ELEY SPORT, så det ble ikke samme grunnlag som for de andre pakkene. Som vi ser hadde vi ingen kast, og samlingene henger sammen. Imidlertid ser det ut som om samlingene blir noe større enn for ELEY TEAM. Ingen kast de få skudda jeg hadde.

Oppsummering: Ingen tvil – det er sammenheng mellom det enkelte våpen og ammunisjonen vi bruker. En LOT som virker godt i ©n børse virker ikke nødvendigvis godt i en annen. Det er nesten så jeg har “Jeg har sett lyset”-følelsen! Det som jeg før så på med litt skepsis (“er det såå nøye da”, “nå må ikke skytingen bli alt for teknisk” og “bare man kjøper kvalitet så går det bra”) har nå blitt til at jeg herved skal teste all ammunisjon før man kjøper store kvanta. Selvsagt må man ikke “flippe helt” heller, og glemme skytingen i det hele. På den annen side bruker man såpass mye tid på denne hobbyen og da skulle det bare mangle at man reduserer faktorer man faktisk kan gjøre noe med.

Kommentarer

Gravatar Image1 - Er det ikke slik at en LOT serie er produsert i et visst antall volum. Og når neste produksjon starter så er det et nytt LOT nummer ?

Gravatar Image2 - Hei Robert! LOT-nummerering kan nok brukes på forskjellig vis avhengig av hvordan en vare produseres. Når det gjeller produksjon av ammo, så innbiller jeg meg at LOT-nummeret skifter når man gjør endringer på produksjonsutstyret, slik som å stille inn for produksjon av en ny "batch" med ammo. Og ja, jeg er helt enig i at et LOT-nummer kun gjelder for et vist volum.

Legg igjen en kommentar

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)

Merkelapper